Questions and feedback, with responses, submitted following webinars related to implementation
of prior approval requirements for equipment

APPLICATION OF REQUIREMENTS

Q: I believe equipment has been justified and preapproved under the Hatch Act and Smith-Lever Act.
Capacity funds should not be treated the same as competitive funds.

A: These authorizing statues provide funding for a specific purpose; they do not address prior approval of
equipment. The Uniform Guidance does not contradict the authorizing statutes; rather it works in concert

with them. The Uniform Guidance applies to all federal awards — competitive or Capacity (formula).

The Uniform Guidance requires prior approval for equipment and NIFA is implementing that requirement
for capacity grantees.

Q: NIFA is inconsistently applying Uniform Guidance requirements. For example, the Centers of
Excellence concept violates a fundamental construct of the Uniform Guidance, which is to remove cost
sharing preferences from RFAs.

A: Authorizing statutes and appropriations laws trump all other requirements. In the case of a direct
conflict between the Uniform Guidance and the authorizing statute, the authorizing statute prevails. In
the case of Centers of Excellence, the requirements regarding financial or in-kind support were contained
in statute, thereby superseding the Uniform Guidance. This is different than the question above where the
Uniform Guidance provides more specificity related to spending funds under the broad authorized
activities of the award.

Q: Implementing this requirement for FY 2017 is too fast for a major change.

A: The Uniform Guidance, 2 CFR 200, was first published on December 26, 2013, The Office of
Management and Budget conducted numerous outreach efforts (e.g. webinars frequently asked questions,
side-by-side documents, and training). See: https://cfo.gov/cofar/. On December 19, 2014, the Uniform
Guidance was published as a Joint Interim Final Rule with technical corrections and all agencies’
adoption of the Uniform Guidance. The requirement took effect for all awards issued on or after
December 26, 2014. NIFA has spent 2015 updating terms and conditions and evaluating processes. We
are working with you on implementation of prior approval, however the requirement is in effect now and
we must require it as of FY.2017.

Q: Why is it not allowable to purchase equipment at the end of an award? Our funds are flowed to
states annually.

A: While capacity awards are funded annually via formula, the funds are issued via a grant with a set
period of performance. The expectation is that the funds awarded support the authorized activities within
the grant period of performance. NIFA strongly encourages institutions to plan to use grant funds within
the period of performance such that equipment purchases would be at the beginning and support the
activities for the entire period. Equipment purchases at the end of the period of performance do not
benefit the grant during the period of performance. We recognize that this may not be feasible in every
case, and that some equipment is required at the end of the period of performance. However, it
unallowable to spend excess funds at the end of the period of performance on equipment just to use up the
funds.

Q: §200.401 states that "The principles do not apply to: (s) For IEs, capitation awards, which are
awards based on case counts or number of beneficiaries according to the terms and conditions of the



Federal award.” Doesn't this mean that the prior approval requirement doesn’t apply to capacity
grants (formulas include head count of population)?

A: NIFA research has found that capitation awards are a specific type of award that are based solely on
numbers serviced and increase or decrease in amount based on enrollees. They are used most commonly
in human subject research. Capacity awards are not capitation grants.

EQUIPMENT DEFINITION

Q: Where is the definition of equipment and supplies?

\

A: Equipment is covered in three places in OMB’s Uniform Guidance released on December 19, 2014.
Section 200.33 defines equipment; Section 200.313 within the Administrative Requirements covers title,
use, management, and disposition of equipment; and Section 200.439 in the Cost Principles details when
equipment costs are allowable and includes the prior approval requirement.

Equipment is defined in OMB’s Uniform Guidance at §200.33 as tangible personal property (including
information technology systems) having a useful life of more than one year and a per-unit acquisition cost
which equals or exceeds the lesser of the capitalization level established by the non-Federal entity for
financial statement purposes, or $5,000.

Supplies are defined at 2 CFR 200.314.
Q: Is furniture in the lab considered equipment?

A: Furniture is considered general-purpose equipment if it exceeds the $5000 per-unit acquisition cost.
PRIOR APPROVAL

Q: How much detail is needed in prior approvals so I can be responsive, but limit the burden?

A: Prior approval is prior approval to acquire — it is not a detailed review of allowability. Therefore,
requests must list the item of equipment, anticipated cost and useful life (to ensure the item meets the
definition of equipment), and its intended purpose. The purpose section is what NIFA uses to determine
whether the item is necessary and allocable to the grant.

Q: What happens if, after I receive prior approval, the price changes?

A: You are providing an estimate and receive prior approval to acquire. You are not required to resubmit
your request if the price changes, however you are responsible for ensuring the cost is reasonable.
Therefore, if there is a change in the price, we strongly recommend that you document the price change
and the market research and procurement processes used to support that the cost is reasonable.

Q: Can I submit equipment and supplies for review and approval?

A: Prior approval is only required for equipment, NOT supplies. If you have a question about
allowability, you can contact your grant’s administrative contact. NIFA will not provide prior approval
for supplies.



Q: If my equipment purchase necessitates a budget modification, do I have to submit the
budget modification and receive approval first?

A: No. You can submit the budget modification and equipment request simultaneously. Budget
modifications for Capacity should be sent via REEport or the National Program Leader.

Q: What about capacity grants that provide budgetary information through REEport or other annual
programmatic reporting? If the equipment is part of a McIntire Stennis project, do we need prior
approval?

A: Yes. Equipment prior approval is a grant administrative process. It is separate from annual
programmatic reporting requirements. NIFA will be examining ways to leverage the information
available through programmatic reports in our review process.

Q: Who has to submit the request? Do requests need to come from the AR/AOR or could they come
from PVATR/ Research/Extension Director, etc.

A: The request must be signed by the Authorized Representative (AR), who is authorized to make
requests and changes to the grant award. However, the AR signed request may be emailed in by the
PI/ATR, Research Director, Extension Director, etc.

Q: We have lab that requires over $20,000 of renovation, does that require prior approval?

A: Yes, renovations in that amount are likely capital improvements/expenditures and would require prior
approval. The prior approval requirement related to capital expenditures is contained in 2 CFR 200.439.

TIMELINE FOR PRIOR APPROVALS
Q: How fast do you think it will take for turnaround approval?

A: Consistent with the time given for agencies to respond to budget requests, NIFA will respond within
30 days of receipt of the request in the majority of cases. Complex requests or requests where additional
information or actions are required may take longer than 30 days.

Q: We are concerned that the proposed 30 day timeline for prior approvals will not be met. This will
delay the research process. What will NIFA do to ensure that research is not delayed?

A: NIFA understands this concern. The initial pilot was a pilot for NIFA staff as well, where staff were
trained in reviewing and approving prior approval requests. NIFA will train all staff and is developing
internal processes to ensure that in most circumstances, prior approval requests for equipment are
approved within 30 days. This includes separating items within a blanket request if necessary, providing
approval where appropriate and only delaying items what require additional information and analysis.
We will also have an emergency request process in place to expedite approvals in cases of emergencies.

Q: What about instead requiring a paragraph or so in the Plan of Work on equipment purchase,
processes and tracking systems? In an annual reporting process after the actual purchase, the
director’s offiices report what has been actually purchase. This adheres to state and federal policies
and is factual, descriptive and qualitative.

A: Reporting after the fact does not meet the requirement in the Uniform Guidance, which states:

“Capital expenditures for general purpose equipment, buildings, and land are unallowable as direct charges,
except with the prior written approval of the Federal awarding agency or pass-through entity.” 2 CFR
200.439



In addition to prior approval, grantees must also follow the requirements related to equipment in 2 CFR
200.313 related to Title, Use, Management, and Disposition.

RELATIONSHIP TO PLAN OF WORK

Q: I am concerned that this new requirement is going to result in Plans of Work needing a lot more
detail. Why do my equipment requests need to be aligned with my plan of work?

A: In order to be allowable, equipment purchased under the grant must be necessary, reasonable, and
allocable to the grant. To determine necessary and allocable, equipment must align with the plan or
work. It is not necessary for equipment to be listed in the plan of work. However, equipment must be
related to and support an objective or activity in the plan of work. In the prior approval request, you can
explain how the proposed equipment is necessary to the grant and in support of/in alignment with the Plan
of Work.

DELEGATION OF APPROVAL AUTHORITY
Q: Why can’t NPL’s approve equipment within the POW or REEport?

A: Prior approval requests are related to grant administration and expenditures and that activity is
handled by OGFM Awards Management Division, not the NPLs. Prior approval requests are similar to
modifications and are approved by the ADO.

Q: Why can’t prior approval authority be delegated to the Agricultural Experiment Station Director?

A: Within the Uniform Guidance, prior approvals are specifically listed as a responsibility for the
awarding agency.

SOURCES OF FUNDS

Q: How do prior approval requirements apply if multiple sources of funds are used to purchase
equipment?

A: Grant funds and matching funds both must meet the Uniform Guidance requirements. Therefore, if
you are using grant funds or matching funds to purchase an item that meets the definition of equipment,
even if the amount of grant funds and/or match expended is less than $5000, you would need to request
prior approval. Again, prior approval requirements exist to help protect grantees from incurring
unallowable expenditures by ensuring that the proposed equipment is reasonable, necessary, and allocable
to the grant.

EFFECTIVE USE OF RESOURCES

Q: Are the time and effort associated with requests an effective use of resources?

A: Prior approval requests ensure that federal funds are expended on items that are allowable. Under the
Improper Payments Recovery and Elimination Act, agencies are charged with reducing improper
payments. The prior approval requirements under the Uniform Guidance are for items that, across the
federal government, tend to have the biggest issues with unallowable expenditures. Prior approval to
acquire does not guarantee allowability, but, serves as a control to help assure federal funds are not
improperly spent.

Q: Is there data available on capacity dollars spent on equipment and what percentage is
unallowable?



A: Because capacity grantees do not submit budgets, NIFA does not have data on how much capacity
funds are spent on equipment and therefore cannot calculate a percentage of improper expenditures.

IMPLEMENTATION OPTIONS

Q: Why can’t PD’s list the equipment and costs in the original grant proposal that will be submitted for
project approval to NIFA and note if the purchase is planned for year 1 or 2. Approval is then handled
on the front end.

A: This is one implementation option proposed by NIFA.

Q: Does there have to be one implementation option, or is it possible to have all options proposed be
available to grantees? Our preference would be to have two options: submission of request as an
attachment to grants.gov and submission of a request at any time in the first 6 months of the period of
performance.

A: There does not have to be only one option. NIFA is seeking feedback on the options proposed to
assess the impacts and preferences related to the options.





