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2023 Summer School 

Frequently Asked Questions 
 

This FAQ provides guidance to assist in the process of filing for reimbursement of summer school instructional costs. 
 
 

Number Question Answer 

General 

1 Are all students 
eligible for summer 
school? 

Any Indiana student is eligible to enroll in a summer school program. For a school 
corporation or charter school to be eligible for summer school funding, the school must 
operate a summer school program in accordance with Indiana Code (IC) §§ 20-30-7-1 et. seq. 
and 511 Indiana Administrative Code 12.   

2 Is a public school 
required to admit 
any student who 
wants to attend, or 
can they offer 
programming to only 
a select group of 
students?  

Public schools must continue to enroll eligible students pursuant to the school's enrollment 
policies and subject to state law as well as the Indiana Constitution. However, because 
schools typically only offer a limited number of courses over the summer, schools may tailor 
enrollment to those students requiring the courses.   

3 May a school offer 
summer school 
programming to 
students from 
another school 
corporation?   

Yes, if a school corporation or charter school wishes to offer summer school programming to 
out-of-district students, they may do so. These students would be reported in the student 
count on the Final Costs Report. 

4 If a student is not 
currently enrolled in 
the school 
corporation, is the 
student required to 
enroll in that school 
corporation to be 
included in the 
school's summer 
school student 
count? 

Schools should enroll any student who participates in summer school funding. If a public 
school operates a joint summer school program with a nonpublic school, the nonpublic 
school student may enroll at the non-public rather than at the public school.     

5 May school 
corporations offer 
summer school 
courses together? 

Yes, under IC §§ 20-30-7-5, school corporations may enter into a joint summer school 
program with another public school corporation, a charter school, or an accredited non-public 
school to offer services to students. School corporations, including charter schools, entering 
into an agreement to jointly provide summer school programs must designate one school as 
the local educational agency (LEA) for purposes of all submissions necessary for 
reimbursement. If the agreement is between a public and accredited non-public school, the 
public school corporation must be the designated LEA. 
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Eligible Programs / Financial Provisions 

6 Which programs are 
eligible for 
reimbursement? 

Each year, the Indiana State Board of Education (SBOE) will approve the courses that will be 
eligible for reimbursement by the Indiana Department of Education (IDOE) in accordance 
with 511 IAC 12-2-1(a). The approved programs are part of the Summer School Memo 
located at the following link: www.in.gov/doe/school-operations/finance/summer-school. 

7 When will school 
corporations be 
made aware of which 
classes are approved 
for summer school? 

On or before January 15 of each year, the SBOE reviews and approves classes for summer 
school reimbursement. The approved course lists are posted on IDOE's website upon 
approval. 

8 If a school 
corporation offers 
credit recovery 
courses to students, 
which courses should 
be submitted? 

All courses for which a school will seek reimbursement should be included in the list of 
courses submitted in the spring. See 511 IAC 12-2-1. A school should not include costs for 
any courses not included in the spring estimated costs/list of courses on the final costs report 
in the fall. 

9 Is there a minimum 
number of students 
required for a 
summer school class? 

To be eligible for reimbursement, classes must have an average enrollment of at least 15 
students or more. This requirement cannot be waived. Two or more school corporations may 
cooperate with each other to meet this enrollment requirement. Two or more groups of 
students may also be combined into a single class, under a teacher of record, to meet this 
requirement, but only the salary of the teacher of record, and not the salary of any other 
teachers, may be included in computing eligible costs. 

10 Does the minimum 
enrollment 
requirement apply to 
online courses? 

Yes, pursuant to 511 IAC 12-2-7, online courses must also have an average enrollment of 15 
students or more to be eligible for reimbursement. Schools that would like to offer online 
courses to fewer than 15 students may take advantage of the joint summer school program 
contemplated by IC §§ 20-30-7-5. 

11 Is the average class 
size calculated using 
the duplicated 
student count or the 
unduplicated student 
count? 

The duplicated count may be used for purposes of calculating average class size. 

12 Can I submit costs 
for fall remediation 
or remediation 
during intersession 
for summer school 
reimbursement? 

Costs for remediation during intersession may not be included in the costs submitted for 
summer school reimbursement. Summer school courses include courses that are taught 
during the summer outside of the school’s calendar year. 

http://www.in.gov/doe/school-operations/finance/summer-school
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13 Are there additional 
funding 
opportunities 
available for summer 
school and/or 
intersession? 

The 21st Century Community Learning Centers (CCLC) program is a federally funded 
program that provides out-of-school time programming in high-need, low-performing spaces. 
Current 21st CCLC sub-grantees range from traditional LEAs, charter schools, community-
based organizations, and universities. All 21st CCLC programs must provide a range of high-
quality services to support regular school-day academics and development, including, but not 
limited to: 
 

● Tutoring and mentoring 
● Academic enrichment 
● Service learning 
● Character education 
● Physical education and recreational activities 
● Dropout prevention 

 

To qualify, LEAs and/or schools engaged in the 21st CCLC program must have a D or F 
rating OR 40% or higher Free/Reduced lunch rate. The 21st CCLC is a competitive funding 
opportunity, and applications for funding are available every three years. The 21st CCLC 
funds may not be used to support a summer program only without strong evidence of 
continued services throughout the academic year. The next application period is tentatively 
slated for 2024. For more information on the 21st CCLC program, visit: 
https://www.in.gov/doe/grants/OST/. Information about 21st CCLC programs can be found 
under ‘Resources.’ 
 

You may also be able to use Title I funding. Additional information about Title I Grant 
Programs and Support can be found at https://www.in.gov/doe/grants/title-i/. 
 
Title IV is another funding opportunity for LEAs to utilize for summer programming. 
Additional information regarding Title IV can be found at 
https://www.in.gov/doe/grants/title-iv.  
 
ESSER II and ESSER III funds may be used to implement evidence-based activities to 
address learning loss, which results from disruptions to in-person instruction due to COVID-
19 (ie. Summer programming). Deadlines are approaching with ESSER II ending 9/30/23 and 
ESSER III ending 9/30/24. 

Course Requirements / Lunch / Transportation 

14 How many hours per 
day should summer 
school classes last? 

The law does not prescribe a minimum number of hours of instruction required for 
reimbursement purposes. The school's governing body shall determine the content and 
curriculum for summer school in accordance with IC §§ 20-30-7-4.  Likewise, the governing 
body must also determine the appropriate amount of instructional time needed to properly 
determine if credit(s) should be awarded to a student. The program must use the same student 
learning standards and method of evaluating achievement of the standards as if it were 
offered during the school year. 
 

15 What are the 
requirements for 
high school summer 
school courses in 
order to award 
credit? 

The process for awarding high school credit to students taking eligible courses over the 
summer must be the same as the process for awarding credit during the regular school year. 
Also, IC §§ 20-30-7-7  allows schools (public corporations, charters, and accredited non-
public) to jointly offer programs that: (1) are not regularly provided as part of the established 
curriculum during the school year; and (2) for which a student who successfully completes a 
program may receive high school and college credit under an articulation agreement or dual 
credit provision under IC §§ 20-32-3-9 or IC §§ 21-43-2. 
 

https://www.in.gov/doe/grants/OST/
https://www.in.gov/doe/grants/title-i/
https://www.in.gov/doe/grants/title-iv
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16 Are extracurricular 
activities (ex: 
marching band) 
allowable for 
summer school 
reimbursement? 

Extracurricular activities do not qualify for summer school reimbursement. Eligible programs 
include all courses included in the Indiana State Approved Course Titles and Descriptions for 
the 2022-2023 School Year at the high school level and in the 2022-2023 Indiana Elementary 
and Middle Level Subjects and Descriptions at the elementary and middle school levels.  

17 How many days 
should a summer 
school session be? 

The law does not prescribe a minimum number of days of instruction required for 
reimbursement purposes. The school corporation must determine the number of days 
necessary to effectively increase the understanding of the content in students who are 
enrolled in the approved course. 

18 Is lunch required to 
be provided during 
the summer school 
session? 

Schools are encouraged to provide meals to students during summer school. There are several 
options available to serve meals to students and claim through USDA Child Nutrition 
Programs during the summer. The School and Community Nutrition Office will be 
announcing meal options available in summer 2023, so it is important for your food service 
staff to be in communication with their assigned field specialist and watch for updates within 
our weekly newsletter. 
 
 

Here are a few potential possibilities for serving meals to students: 
 
National School Breakfast/Lunch Program (NSBP/NSLP) – Schools follow the regular meal 
pattern requirements as during the normal school year and claim the meals under the 
individual student eligibility; students would be charged for meals according to their 
approved eligibility and adult meals must be paid at the required adult meal price. 
 

Summer Seamless Option (SSO) – If 50% or more of the school enrollment during the school 
year is eligible for free or reduced meals, the school can sign up to be a Seamless Summer 
site, but sites would have to be open to serving the community.  In this case, all meals to 
anyone 18 or younger would be free, but schools would still have to meet NSBP/NSLP meal 
pattern requirements. 
 

Summer Food Service Program (SFSP) – This option may be used only if schools are willing 
to offer an open meal service to the community. SFSP site eligibility requirements are similar 
to the SSO – 50% or more of the school enrollment during the school year must be eligible 
for free or reduced meals. However, schools are allowed to use the nearest elementary school 
data in order to establish SFSP site eligibility. Since the main focus of SFSP is to offer meals 
to the community children when school is out of session, the program is ideal for schools that 
offer either enrichment or recreational activity programs over the summer. Open meal service 
may take place simultaneously during the summer school serving time or before or after 
summer school students eat. Sponsors must comply with SFSP meal pattern requirements and 
receive reimbursement at free rate for all meals served to children 18 and under. 
 
To determine which program best fits your needs, please contact your IDOE School & 
Summer Nutrition Specialist (if you do not know who this is, ask your Food Service Director 
for assistance) or you may email SummerMeals@doe.in.gov. In your email, please include 
your school corporation name, a contact, and your approximate summer operating dates. 

19 Is transportation 
required to be 
provided for summer 
school? 

Summer school is a voluntary program, so transportation is not required to be 
provided. Transportation is also not eligible for summer school reimbursement, however, if 
you do choose to provide transportation, you may be able to use Title funds, if the 
programming aligns to your Title I plan, or Part B funds, if the student has an IEP requiring 
the summer compensatory education. Transportation costs are also allowable under ESSER II 

mailto:SummerMeals@doe.in.gov
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and ESSER III. If you have any questions regarding the appropriate use of either funding 
source, please consult with your specialist with IDOE. 

 

Summer School Staff 

20 May a school employ 
a teacher who does 
not hold an Indiana 
teaching license? 

Generally, no. 511 IAC 12-2-4 requires school corporations to hire only licensed teachers to 
teach in a summer school program. School corporations must use the Supplemental Service 
Contract, which can be found on IDOE’s website at www.in.gov/doe/legal, when contracting 
with teachers to provide educational services in the summer.    
 

In limited circumstances, a school corporation that has entered into a contract with another 
school corporation to jointly provide summer school services may employ a substitute 
teacher licensed by IDOE or a qualified postsecondary instructor to provide teaching 
services. For more information on when a school may employ a substitute teacher licensed by 
IDOE or a qualified postsecondary instructor, please review IC §§ 20-30-7-5 through 20-30-
7-11. 

21 Must a school 
corporation use the 
Supplemental 
Service Teacher's 
Contract for teachers 
who are providing 
services through an 
online provider? 

If the summer school teacher is employed by a school corporation, the teacher must be 
employed using the Supplemental Service Contract. See IC §§ 20-28-6-7. If the teacher is 
employed by a private provider, the school corporation is not required to employ the teacher 
under any contract.    

22 How much should I 
pay a licensed 
teacher for summer 
school? 

The salary of a summer school teacher is determined by the superintendent of the school 
corporation, or the superintendent of the designated LEA that has entered into an agreement 
with another school corporation to jointly provide a summer school program. See IC 20-28-6-
7.   

Required Reporting 

23 Where do I submit 
the Estimated Costs 
Report and List of 
Courses in the spring 
and the Final Costs 
Report in the fall?  

The links to these reports are available on our website at https://www.in.gov/doe/school-
operations/finance/summer-school/.  The links can also be found in the Public School 
Community in Moodle, in the Summer School folder. 

24 What is the deadline 
to submit the 
Estimated Costs 
Report and List of 
Courses? 

The deadline to submit the Estimated Costs Report and List of Courses for the current year is 
Saturday, April 1.  Each school corporation or charter school must submit this information by 
this date in order to receive reimbursement from IDOE. See 511 IAC 12-2-1(b). 

25 If a school 
corporation did not 
submit the Estimated 
Costs Report and 
List of Courses in the 
spring, will IDOE 

No. The spring Estimated Costs Report and List of Courses AND the fall Final Costs Report 
must both be filed by the posted deadlines for a school corporation to be eligible to receive 
reimbursement for summer school costs. 

http://www.in.gov/doe/legal
https://www.in.gov/doe/school-operations/finance/summer-school/
https://www.in.gov/doe/school-operations/finance/summer-school/
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accept its final report 
and issue 
reimbursement?   

26 When will the Final 
Costs Report be 
made available? 

The Final Costs Report will be available on Monday, July 24, 2023. All claims for 
reimbursement must be submitted on or before Friday, September 15, 2023. 

27 How is summer 
school 
reimbursement 
determined? 

The Indiana General Assembly appropriates funds for summer school. IDOE distributes the 
funds in November in accordance with 511 IAC12-2-2. School corporations and charter 
schools are reimbursed for approved summer school courses based on the actual instructional 
costs and tuition paid to online service providers multiplied by 1.05 and reduced 
proportionately if the appropriation is insufficient to fund all programs at 100%. 

28 How do I know what 
the total 
reimbursement is for 
my school 
corporation? 

When IDOE calculates the final distribution amounts, the information will be posted in the 
Public School Finance Community in Moodle, in the Summer School folder at the time of 
payment in November. 
 
 
 
 
 

29 Where can I find 
additional 
information about 
summer school? 

Updated summer school information is posted on the IDOE website at 
https://www.in.gov/doe/school-operations/finance/summer-school/. The information is also 
posted in the Public School Finance Community in Moodle, in the Summer School folder. 

 
For additional information, please email Teresa Hemmerle at themmerle2@doe.in.gov. 
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