
SUBJECT: Changes to Army’s Interpretation of 10 USC §12301(d) for Eligibility to 

Post 9/11 GI Bill and Transfer of Education Benefits (TEB) 

February 16, 2017 

Purpose: The Army has changed its interpretation of 10 USC §12301(d) for eligibility to 

Post 9/11 GI Bill and Transfer of Education Benefits (TEB).  As a result, Education 

Service is making the Regional Processing Offices (RPOs) aware of the changes and 

any impacts to processing. The Education Call Center should also use this information 

to respond to potential questions it may receive.  

 

Background: Prior to  October 1, 2016, the U.S. Army Human Resources Command 

(HRC)  interpreted 38 U.S.C. § 3301(1)(B) to only include mobilization, contingency, 

ADOS-AC, CO-ADOS-AC service as qualifying service for the Post-9/11 G.I. Bill.  

Unfortunately, that interpretation was incorrect which resulted in the Army HRC not 

reporting qualifying service to The Department of Veterans Affairs (VA) through the 

Veteran Information System (VIS) and erroneously disapproving some 

Servicemember’s participation in TEB. Because the service periods were performed 

pursuant to 10 USC §12301(d), they qualify under Public Law 110-252, section 3301. 

Beginning October 1, 2016, the Army HRC corrected their interpretation and began 

including Active Duty Training (ADT), Active Duty Special Work (ADSW), and Active 

Duty Operational Support-Reserve Component (ADOS-RC) performed after September 

10, 2001 as qualifying service for the Post 9/11 GI Bill (PGIB) for Veteran eligibility and 

Transfer of Education Benefits (TEB) eligibility.  

 

Actions: The following actions should be taken to ensure continuity among the RPOs if 

corrective action is needed: 

a) VIS has been updated to include the appropriate service; this means active 

claims in the Long Term Solution (LTS) will be off-ramped for review and require 

no special instructions; process any additional service periods in accordance with 

existing procedures.  Education Service will be working with DoD to get a list of 

impacted claimants for potential adjustment that no longer have active education 

claims.  

b) Servicemembers and Veterans may review their record in the Reserve 

Component Manpower System (RCMS) Self-Service site for missing periods of 

active duty that may not have been counted towards their Post-9/11 eligibility 

here: https://selfservice.rcms.usar.army.mil/.  



 

A second option is for Servicemembers to reach out to their Unit Administrator (UA), S-

1, or Reserve Personnel Administration Center (RPAC) who has access to the RCMS 

site (different from the RCMS Self-Service site), https://rcms.usar.army.mil/. 

c) Servicemembers and Veterans claiming to have served more ADT, ADSW, and 

ADOS-RC after 10 Sep 2001 than documented on the RCMS ADOS Table must 

submit their pay account documentation for review/update to one of the following 

based on status: 

 

Status Email Phone 

Troop Program Unit (TPU) Unit Administrator (UA), S-1, or 
Reserve Personnel Administration 
Center (RPAC) 

N/A 

Enlisted IRR/IMA/Retired 
Reserve 

usarmy.knox.hrc.mbx.epmd-pab-irr-
ima-ret@mail.mil 

(502)613-5977 

Enlisted AGR  usarmy.knox.hrc.mbx.epmd-pab-
agr@mail.mil 

(502)613-5964 

Officer IRR/IMA/AGR/ 
Retired Reserve 

usarmy.knox.hrc.mbx.opmd-ldd-
pabt@mail.mil 

(502)613-6727 

Officer Health Svs 
IRR/AGR 

usarmy.knox.hrc.mbx.opmd-hs-
psb@mail.mil 

(502)613-6846 

Officer Health Svs IMA usarmy.knox.hrc.mbx.opmd-hsd-
reserve-branch@mail.mil 

(502)613-6846 

Discharged Veterans usarmy.knox.hrc.mbx.tagd_ask-
hrc@mail.mil 

1-800-army-hrc or 
1-800-276-9472 

All age 59 or older usarmy.knox.hrc.mbx.tagd_ask-
hrc@mail.mil 

(502)613-8950 

 

d) The HRC GI Bill Team has identified TEB cases that were previously rejected 

due to having less than 90 days of qualifying service.  The HRC GI Bill Team will 

review these cases and contact the Servicemembers directly to inform them of 

their qualifying status or if they will remain in non-qualifying status.   
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Q&As 

Q1: What is the change in the Post-9/11 GI Bill program?  

A1: There was no change to the Post-9/11GI Bill program. The Army is now supplying 

VA with service information that was previously unreported.  Beginning 1 Oct 2016, the 

U.S. Army Human Resources Command (HRC) began counting Active Duty Training 

(ADT), Active Duty Special Work (ADSW), and Active Duty Operational Support-

Reserve Component (ADOS-RC) performed after 10 Sep 2001 as qualifying service for 

the Post 9/11 GI Bill (PGIB) for Soldier Eligibility and for the PGIB Transfer of Education 

Benefits (TEB) because the service was performed pursuant to 10 USC §12301(d) 

which qualifies under Public Law 110-252, section 3301.  The Army’s previous 

interpretation of Public Law 110-252, section 3301 included only mobilization / 

contingency / ADOS-AC / CO-ADOS-AC service only. 

Q2: Who is eligible under this change? 

A2.:  More Servicemembers will become eligible for the Post 9/11 GI Bill under this 

change in interpretation because ADT, ADSW, and ADOS-RC performed pursuant to 10 

USC §12301(d) after 10 Sep 2001 will now be counted in addition to previous qualifying 

service performed for mobilization / contingency / ADOS-AC / CO-ADOS-AC after 10 

September 2001 under 10 USC §688, §12301(a), §12301(d), §12301(g), §12302, and 

§12304.  Previous qualifying service performed after 10 September 2001 in the Regular 

Army or other equivalent military services, and in the Army National Guard or Air 

National Guard service performed pursuant to 32 USC §502(f) for Operation Noble 

Eagle (11 Sep 01-31 May 02) and Active Guard/Reserve (AGR) (State level) counts as 

qualifying service also.  Soldier eligibility requires a minimum of 90 qualifying days of 

stated service after 10 Sep 2001.  Transferring education benefits to dependents 

requires the Soldier to be PGIB eligible, have at least six years (50+ points/year) of 

service, have no negative action flag, and commit to a 4-year service obligation from the 

TEB request date. 

Q3: What types of active duty service qualify for the Post 9/11 GI Bill (PGIB), 

including the Transfer of Education Benefits (TEB)? 

A3: Active duty service performed after 10 Sep 2001 pursuant to 10 USC §688, 

§12301(a), §12301(d), §12301(g), §12302, and §12304, and 32 USC §502(f) for 

Operation Noble Eagle (11 Sep 2001-31 May 2002) and AGR (state level). 

Q4: Will Active Duty Training (ADT), Active Duty Special Work (ADSW), and Active 

Duty Operational Support-Reserve Component (ADOS-RC) count for my eligibility 

for the Post 9/11 GI Bill? 

A4: Yes.  Active duty service performed after September 10,  2001 in ADT, ADSW, 

and/or ADOS-RC status will count since these types of active duty are performed 

pursuant to 10 USC §12301(d). 



Q5: How do I know how much ADT, ADSW, and/or ADOS-RC qualifying service I 

have after September 10, 2001? 

A5: You may review your record in the Reserve Component Manpower System (RCMS) 

Self-Service site, https://selfservice.rcms.usar.army.mil/.  Within the RCMS Self-Service 

site, click on the "My Soldier Data" and the AD tab.  “School Training", "Special 

Training", "Branch Officers Basic Course", and "Officer Initial Military Training" for 10 

USC §12301(d) ADT, ADSW, and/or ADOS-RC performed after 10 Sep 2001 can be 

cited.  The following AD does not count:  Annual Training, Initial Entry Training, IRR 

Training, IMA Training, and Medical Hold.  Another option is to contact your Unit 

Administrator (UA), S-1, or Reserve Personnel Administration Center (RPAC) who has 

access to the RCMS site (different from the RCMS Self-Service site), 

https://rcms.usar.army.mil/.  Within the RCMS site, the UA, S-1, or RPAC will need to 

click on the Mobilization tab, ADOS tab, and the Soldier Active Duty Tour History tab, 

insert the Soldier’s SSN and the current date, and click on submit.  Again, days for 

"School Training", "Special Training", "Branch Officers Basic Course", and "Officer Initial 

Military Training" for 10 USC §12301(d) ADT, ADSW, and/or ADOS-RC performed after 

10 Sep 2001 can be counted. 

Q6: Do I need to provide order copies of ADT, ADSW, and ADOS-RC to the U.S. 

Army Human Resource Command GI Bill Team? 

A6: No.  Every USAR Soldier with active duty performed after 10 Sep 2001 in ADT, 

ADSW, and/or ADOS-RC status is reflected in the Reserve Component Manpower 

System (RCMS) Active Duty Operational Support (ADOS) Table.  The HRC GI Bill 

Team will only use the RCMS ADOS Table to determine ADT, ADSW, and ADOS-RC 

qualifying days.   

Q7: I think I have more ADT, ADSW, and ADOS-RC qualifying service than what 

appears in RCMS.  What actions should I take to get the ADT, ADSW, and/or 

ADOS-RC added to RCMS? 

A7: You must submit your orders and pay account documentation for review/update to 

one of the following based on status: 

a. Troop Program Unit (TPU) status:  Unit Administrator (UA), S-1, or Reserve 

Personnel Administration Center (RPAC). 

b. Enlisted Individual Ready Reserve (IRR), Individual Mobilization Augmentee 

(IMA), or Retired Reserve status:  usarmy.knox.hrc.mbx.epmd-pab-irr-ima-

ret@mail.mil or (502)613-5977. 

c. Enlisted AGR status:  usarmy.knox.hrc.mbx.epmd-pab-agr@mail.mil or 

(502)613-5964. 



d. Officer IRR, IMA, AGR, or Retired Reserve status:  

usarmy.knox.hrc.mbx.opmd/ldd-pabt@mail.mil or (502)613-6727. 

e. Officer Health Services IRR/AGR status:  usarmy.knox.hrc.mbx.opmd-hs-

psb@mail.mil or (502)613-6846. 

f.   Officer Health Services IMA status:  usarmy.knox.hrc.mbx.opmd-hs-

psb@mail.mil or (502)613-6846. 

g. Discharged Veteran status:  usarmy.knox.hrc.mbx.tagd_ask-hrc@mail.mil or 

1-800-army-hrc or 1-800-276-9472. 

h. all categories age 59 or older status:  usarmy.knox.hrc.mbx.tagd_ask-

hrc@mail.mil or (502)613-8950. 

 

Q8: I requested TEB before 1 Oct 2016; however, my TEB request was rejected 

because I didn't have at least 90 days of qualifying service after 10 Sep 2001.  

Should I resubmit my TEB request? 

A8:  No.  The HRC GI Bill Team is in the process of reviewing TEB requests submitted 

during June 28, 2009- September 30, 2016 that had been rejected due to having less 

than 90 days qualifying service after September 10, 2001.  The HRC GI Bill Team will 

notify the affected USAR Servicemembers via the email address or U.S. Postal Service 

address listed in the Integrated Web System (IWS)/Soldier Management System (SMS) 

of their TEB eligibility or continued ineligibility.  All USAR Servicemembers should 

ensure their current email is accurately listed in the IWS/SMS, 

https://www.hrcapps.army.mil/iws/. 

Q9: How long will it take for the HRC GI Bill Team to review my previously 

rejected TEB request (due to having less than 90 days of PGIB qualifying service) 

that I had submitted before October 1, 2016? 

A9: The 10 USC §12301(d) ADT, ADSW, and/or ADOS-RC TEB review process will be 

completed as early as possible.   

Q10: I requested TEB before October 1, 2016; however, my TEB request wasn't 

rejected for having less than 90 days of qualifying AD service, but was rejected 

due to having less than six years in service, insufficient retainability, or a 

negative action flag.  Will my TEB request be reviewed also? 

A10: No.  Your initial TEB rejection was valid.  If you qualify for TEB because in addition 

to 90 days of qualifying service, you now have at least six years of service and sufficient 

retainability to meet the four-year service obligation, and do not have a negative action 

flag, you may submit another TEB request.  



Q11: I am one of the USAR Servicemembers who requested TEB before 1 Oct 

2016; however, my TEB request was rejected because I didn't have at least 90 

days of qualifying service after September 10, 2001.  HRC states it is in the 

process of reviewing my case.  What will happen if my dependents were eligible 

at the time of the TEB request but are no longer eligible for TEB due to the child 

being age 26 or older or now married, my step-children are no longer my 

dependents in DEERS, or my spouse and I divorced and is no longer my 

dependent in DEERS? 

A11: The HRC GI Bill Team will review each case for dependency eligibility (based 

upon the TEB request date), and will contact the Soldier/Veteran to explain the 

dependents eligibility or ineligibility.   

Q12: I am one of the USAR Servicemembers who requested TEB before 1 Oct 

2016; however, my TEB request was rejected because I didn't have at least 90 

days of qualifying service after 10 Sep 2001.  Later, when I had at least 90 days of 

qualifying service other than 10 USC §12301(d) ADT, ADSW, and ADOS-RC, I 

requested TEB again and my TEB request was approved and I incurred a TEB 

service obligation from that subsequent TEB request date.  However, I later had 

my TEB rejected because I didn't fulfill the TEB Obligation End Date.  Will my 

earlier TEB request be reviewed to see if I should have been approved with the 

earlier TEB request date and subsequent TEB Obligation End Date? 

A12: Yes.  Your earlier TEB request date(s) will be reviewed to see if you should have 

been approved with an earlier TEB request date and subsequent TEB Obligation End 

Date. The HRC GI Bill Team will notify each of these Servicemembers of their TEB 

eligibility or continued ineligibility.  All USAR Servicemembers should ensure their 

current email is accurately listed in the Integrated Web System (IWS)/Soldier 

Management System (SMS), https://www.hrcapps.army.mil/iws/ or contact the HRC 

Service Center at 1-888-ARMY-HRC (1-888-276-9472). 

 

Questions:  If you have any questions regarding this advisory, please contact the 

Operations team via email at VAVBAWAS/CO/222A. 

 

V/R 

Operations Team 

Education Service 


